Jakie czynniki mogą mieć negatywny wpływ na wzrok?

Wzrok to jeden z najważniejszych ludzkich zmysłów. To właśnie dzięki narządom wzroku możemy podziwiać piękne widoki, oglądać arcydzieła i przyglądać się naszym bliskim. Niestety, istnieje wiele czynników, które mogą mieć negatywny wpływ na widzenie. Czy wiesz, co szkodzi ludzkim oczom?

Co może mieć negatywny wpływ na wzrok?

Jednym z czynników, które mogą mieć zły wpływ na kondycję oczu, jest niebieskie światło emitowane m.in. przez ekrany telewizorów, komputerów i smartfonów. Niebieskie światło wymusza nieustanne kurczenie się i rozluźnianie nerwów wzrokowych, co może skutkować zmęczeniem oczu, zespołem suchego oka, problemami z ostrością widzenia, a nawet zwyrodnieniem plamki żółtej.

Kolejnym niekorzystnym czynnikiem jest zbyt suche lub zanieczyszczone powietrze. Zanieczyszczenia wpływające na wzrok to przede wszystkim smog oraz dym papierosowy. Osoby, które przebywają w zanieczyszczonym środowisku przez dłuższy czas (np. mieszkają w mieście o niskiej jakości powietrza) powinny pamiętać o regularnym nawilżaniu oczu specjalistycznymi kroplami.

dzieci z telefonami

Na zdrowie oczu wpływa także światło słoneczne. Długotrwała ekspozycja na promienie UV może poskutkować poważnym uszkodzeniem siatkówki oraz rogówki oka. Z tego powodu niezwykle istotne jest korzystanie z okularów przeciwsłonecznych z filtrem UV, które chronią oczy przed szkodliwym promieniowaniem. Warto pamiętać, że promienie słońca szkodzą nie tylko wiosną lub latem – ciemne okulary zabezpieczające oczy warto nosić przez cały rok.

Jak prawidłowo dbać o wzrok?

Osoby, które chciałyby utrzymać dobry wzrok jak najdłużej, przede wszystkim nie powinny unikać regularnych kontroli okulistycznych – nie można zapominać, że diagnostyka odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu chorób narządów wzroku. Bardzo ważna jest także odpowiednia ilość snu, aktywność fizyczna (która poprawia krążenie, a tym samym zapewnia odpowiedni dopływ krwi do organów – w tym także do gałki ocznej) oraz zbilansowana dieta bogata w witaminy  A, E i C oraz kwasy omega-3.